Ontstaan

In het voorjaar van 2017 zijn een aantal leden van muziekvereniging Union Zelhem gaan nadenken over een fanfare orkest nieuwe stijl. De aanleiding hiervoor was dat binnen de traditionele vereniging het steeds lastiger werd om een volwaardig orkest te zijn. Daarnaast werd het ook steeds lastiger om aan alle verenigingsverplichtingen te voldoen zoals onderhoud van het gebouw, straatoptredens en verkoopacties.

Er is toen een werkgroep opgericht die op diverse locaties inspiratie heeft opgedaan en is gaan brainstormen hoe een fanfareorkest nieuwe stijl eruit zou kunnen zien. In de loop van de zomer van 2017 is een steeds completer plan gemaakt waaruit het Open Fanfare Orkest is ontstaan. Daarna is er in samenwerking met dirigent Willem van Zee gewerkt aan het programma en is er ondertussen een hele lijst aan ideeën ontstaan voor de komende jaren. Op 30 januari 2018 is besloten om per 1 juli 2018 de oude muziekvereniging Union Zelhem over te laten gaan in de nieuwe stichting Open Fanfare Orkest.