Chrysanthemum van Piet Mondriaan inspiratie voor muziekstuk

Op het programma van ons ‘Expositieconcert Klankkleuren‘ staat o.a. het muziekwerk Chrysanthemum van Max Christensen. Het schilderij Chrysanthemum uit 1909 van Pieter Cornelis Mondriaan (1872-1944) inspireerde de jonge musicus Max Christensen tot een compositie voor fanfare. Het is een werk dat doet denken aan filmmuziek, opgebouwd met veel akkoordwisselingen. Gebaseerd op zijn ervaring met muziek voor zowel films als voor internet en games, heeft Christensen op deze manier getracht iets toe te voegen aan de traditionele fanfaremuziek.

Piet Mondriaan is natuurlijk vooral bekend door zijn latere geometrisch-abstracte werken, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren. Wie kent niet zijn ‘Compositie met rood, geel en blauw’? Hij paste echter ook andere stijlen toe, vooral de meer waarheidsgetrouwe. Zo richtte Mondriaan zich vanaf 1901 in het bijzonder op de landschapsschilderkunst. Zowel in zijn Amsterdamse periode, als met name ook na 1904, toen hij eerst naar Uden (N.-Br.) verhuisde maar later weer terugkeerde naar Amsterdam, schilderde hij landschappen in de omgeving met koeien, boerderijen, zonsondergangen, molens en een stalinterieur. Vanwege tegenvallende geldopbrengsten, begon hij juist toen ook stillevens van bloemen te schilderen, meestal met uiterste precisie en met zeer veel details.

Het werk Chrysanthemum werd voor het eerst uitgevoerd in 2016 tijdens het ‘Magisch Mondriaan’-concert door het projectorkest AFO. De link is snel gelegd: dit orkest heeft Winterswijk als uitvalsbasis en Mondriaans vader was van 1880 tot 1901 hoofd van een christelijke basisschool in Winterswijk. Piet Mondriaan zelf woonde van zijn achtste tot twintigste levensjaar in Winterswijk.

Kom je ook luisteren naar dit mooie werk? Kaarten voor het concert op zaterdagavond 18 juni in Ede zijn te koop via de website van Cultura Ede of aan de kassa van het theater.