Masterclass van Arno Bornkamp

Als onderdeel van project 5 ‘Expositieconcert Klankkleuren‘ krijgen alle secties een masterclass. Op 7 mei zal de saxofoonsectie een masterclass krijgen van Arno Bornkamp! Binnen deze sectie is de volgende plek nog vrij:
-1x altsaxofoon (1e stem)

Klassiek saxofonist Arno Bornkamp is een unieke figuur in de wereld van de klassieke muziek in het algemeen en de saxofoon in het bijzonder. In zijn carrière, die nu zo’n kleine 40 jaar omvat, heeft hij de muziekwereld versteld doen staan van zijn energieke en stijlvolle interpretaties, vol van lyriek en passie. Hij gelooft in de saxofoon als het instrument met die oneindige hoeveelheid kleurschakeringen, die de menselijke ziel reflecteren met zijn lichte en donkere kanten. Bornkamp is een geboren verteller op zijn instrument en geeft zijn interpretaties van alle muziek, die hij speelt, een persoonlijke invulling.

Arno Bornkamp’s saxofoonspel wortelt sterk in de Franse 20e eeuwse traditie (onder zijn docenten bevonden zich behalve Ed Bogaard de Franse legendes Daniël Deffayet en Jean-Marie Londeix), maar hij is toch allereerst gevormd in het Nederlandse muzikale klimaat van de jaren ’80 van de 20ste eeuw, een tijd, waarin heilige huisjes werden omver geworpen, dogma’s  werden doorbroken en de klassieke muziek een enorm publieksbereik kreeg.

In dit culturele klimaat kon Bornkamp optimaal floreren en startte hij samen met Johan van der Linden, André Arends en Willem van Merwijk het Aurelia Saxofoonkwartet (1982-2017). Dit kwartet was lange tijd mondiaal toonaangevend en heeft bijvoorbeeld de deuren geopend naar het voor saxofoonkwartet toegankelijk maken van grote strijkkwartetliteratuur, zoals de kwartetten van Debussy en Ravel, die zij gewoonlijk uitvoerden zonder bladmuziek. Het Aurelia (later opererend met Niels Bijl, Femke IJlstra en Juan Manuel Dominguez) heeft een ware ‘legacy’ nagelaten, die nog altijd dient als inspiratiebron voor jonge kwartetten.

Opmerkelijk is ook Bornkamp’s lange samenwerking met pianist Ivo Janssen. Janssen, zelf een begenadigd solist, was optimaal in staat Bornkamp tegenwicht te bieden. Hun interpretaties van origineel en bewerkt repertoire, waarvan vele op CD zijn uitgebracht, worden nog altijd als toonaangevend beschouwd.

Bornkamp is recentelijk begonnen samen te werken met jongere musici: het Voyager Trio met celliste Pamela Smits en pianist Tobias Borsboom, het Duo Calvadoré met de Vlaamse pianist Jan Lust en het Pannonica Saxophone Quartet, dat zich specialiseert in het spelen van de Argentijnse Tango.

Zijn aanstekelijke manier van muziek maken, maakt Arno Bornkamp tot de ideale solist. Hij heeft meer dan 200 solistische optredens met orkest op zijn naam staan, waarin hij samenwerkte met dirigenten als Hans Vonk, Jac van Steen, Lucas Vis, Thierry Fischer, Bernhard Klee, Jean-Bernard Pommier, Andrey Boreyko, Pierre-André Valade e.v.a. Zijn repertoire strekt zich uit van het ‘ijzeren’ repertoire voor saxofoon tot nieuwe, veelal aan hem opgedragen concerten. Het ‘Tallahatchie Concerto’ van Jacob ter Veldhuis is in die categorie wel toonaangevend: Bornkamp heeft het vele malen over de hele wereld uitgevoerd. Vrij onlangs nog (juli 2018) gaf hij de première van ‘Leyendas’ van Guillermo Lago (pseudoniem van Willem van Merwijk), dat tijdens die uitvoering in het kader van het XVIII World Saxophone Congress in Zagreb door het pubiek warm werd ontvangen.

Gedurende een jaar of 25 hebben orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, de verschillende radio-orkesten, het Residentie Orkest  en Holland Symfonia gebruik gemaakt van Bornkamp’s diensten als remplacant. Dat gaf hem het voorrecht om belangrijk orkestrepertoire uit te voeren onder grootheden als Carlo-Maria Giulini, Ricardo Chailly, Mariss Jansons, Daniele Gatti, Mstislav Rostropowitsch, Heinz Holliger en Bernard Haitink.

Bornkamp houdt heel erg van de traditie van de saxofoon. Hij heeft een kleine collectie historische instrumenten opgebouwd, die hem in staat stellen oud repertoire historisch verantwoord uit te voeren, in solo-projecten, maar bijvoorbeeld ook met het Vlaamse orkest Anima Eterna.

Maar hij is ook erg van de nieuwe muziek. In totaal heeft Bornkamp aan meer dan 150 premières meegewerkt, als solist en kamermusicus.  Aanvankelijk geïnspireerd door toonaangevende componisten als Luciano Berio and Karlheinz Stockhausen, heeft hij later diepe, langlopende en productieve muzikale vriendschappen opgebouwd met componisten als Ryo Noda, Christian Lauba, Guillermo Lago, Santiago Baez en Jacob ter Veldhuis en veel van hun werken vaak uitgevoerd.

Arno Bornkamp vindt het belangrijk zijn know-how door te geven aan nieuwe generaties musici. Hij geeft les aan het  Conservatorium van Amsterdam en veel van zijn studenten brengen zijn gedachtegoed in de praktijk. Bornkamp wordt over de hele wereld gevraagd  om masterclasses te geven.

Arno Bornkamp heeft tientallen cd’s uitgebracht, onder eigen naam, onder de naam van het Aurelia en in het kader van andere projecten. Zijn nieuwste cd-project is een solo-cd met muziek van Johan Sebastiaan Bach, die het Duitse Label Genuin hij in februari 2020 heeft uitgebracht (Gen 201681).

Wil je ook een masterclass van Arno Bornkamp volgen en meedoen met project 5? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier!

Meer informatie over het project “Expositieconcert Klankkleuren”, repetitie- en concertdata vind je hier

ps: stuur dit bericht gerust door naar muzikanten die mee zouden willen doen met OFO